سفره عقد

سفره عقد

یکی از مراسم های مهم و ضروری پیش از جشن عروسی مراسم عقدکنان است که طبق سنت و برای اجرای آن سفره‌ای مختص این مراسم پهن می‌گردد. سفره عقد اجزای تشکیل دهنده‌ای دارد که هر یک بیانگر نشانه و دلیل خاص آن می‌باشد. معمولا در مراسم عقد از خانواد های نزدیک دعوت به عمل می‌آورند. عروس و داماد در بالاترین قسمت سفره عقد مهیا و پهن شده می‌نشینند و شخصی که عاقد نامیده می‌شود، شروع به خواندن خطبه عقد می‌نماید و پس از گرفتن پاسخ مثبت مراحل ثبت این وصلت به صورت شرعی پایان می‌پذیرد. میهمانان دعوت شده به رسم احترام و وسع خود هدایایی به عروس و داماد تقدیم می‌کنند.

مراسم عقد در میهن عزیزمان ایران به اشکال مختلف اجرا می‌گردد که نمونه‌های رایج آن عقد سنتی و عقد آریایی می‌باشد که در هر دو صورت طبق موازین قانونی جمهوری اسلامی ایران اجرا می‌گردد.

موسسه تشریفات مجالس حاتمی با بهره مندی از تیم کاملاً حرفه‌ای و خوش ذوق در زمینه انواع سفره عقد ایرانی، آریایی، سنتی و مدرن در خدمت مشتریان عزیز خود می‌باشد.

سفره عقد
اجراء سفره عقد و معنای هر یک از آنها
قرآن کریم: رکن اصلی سفره عقد کتاب مقدس مسلمانان می باشد که بیانگر تأیید از سوی ایزد منان و نظر پروردگار بر این پیوند آسمانی می باشد، کتاب مقدس قرآن در بالای سفره و نزدیک جایگاه عروس و داماد قرار می گیرد، حضور کتاب آسمانی قرآن نماد آرامش و خیر و برکت است.
سجاده: کتاب آسمانی قرآن بر روی سجاد در کنار مهر و تسبیح قرار می گیرد، سجاده پیشاپیش آینه و شمعدان ها پهن می گردد و معمولاً از جنس زیبای ترمه در رنگ های مختلف و یا جنس مخمل سفید یا شیری رنگ تهیه می گردد.
شاخه نبات: معمولاً از نبات های آغشته به زعفران استفاده می گردد و در جای جای سفره عقد انواع شیرینی ها دیده می شود، شاخه نبات نماد زنجیره ای از شیرینی ها و شیرین کامی هامی باشد.
سکه: نماد افزایش خیر و برکت و روزی روز افزون است که در ظرفی زیبا بر سفره عقد نهاده می شود.
نقل: در اشکال و طعم های مختلف تهیه می گردد و مقداری از آن درون ظرفی زیبا نهاده می شود و مقداری از آن در بقچه هایی زیبا از جنس گیپور و یا تورهای رنگی که با روبان های رنگی تزئین شده اند در سفره عقد نهاده می شود و در پایان مراسم به عنوان یادبود به میهمانان هدیه داده می شود. مقداری از نقل های درون ظرف نیز به رسم شادی آفرینی و آرزوی بهکامی بر سر عروس و داماد پخش می گردد.
تخم مرغ: از دیرباز تخم مرغ نماد زایش و باروری بوده و قرار دادن آن بر سر سفره عقد به همین دلیل است.
گردو ، فندوق و بادام: به رسم گسترده بودن خوراک عروس و داماد بر سر سفره عقد در ظرفی زیبا نهاده می شود.
نان و پنیر: پنیر نماد حیات و سپید بختی و روشنایی است، وسعت روزی و برکت آن نان است که نشانه ای است از سمت خداوند متعال که ما را به شکر گزاری و قدردانی آن دعوت می کند. نان و پنیر در اشکال مختلف بر سر سفره عقد درون سبدهای زیبا قرار داده می شود.
سبزی: معمولاً از سبزی خوردن استفاده می شود، حضور سبزی بر سر سفره عقد طراوت و زیبایی خاصی به سفره عقد می بخشد، سبزی نماد جوانه زدن و رویش است.
گل: از انواع گل ها جهت زیبایی بخشیدن و طراوت و عطرآگین شدن محل مراسم عقد در ظرف های مخصوص بر روی سفره عقد مورد استفاده می گیرد. در گل آرایی سفره عقد از گل رز که در تمامی فرهنگ ها نماد عشق و دوستی می باشد نیز استفاده می شود.
شیرینی: در ظروف مخصوص در کنار اجزای تشکیل دهنده سفره عقد نهاده می شود و در پایان از عروس و داماد و میهمانان با شیرینی پذیرایی می شود.
میوه: قراردادن انواع میوه در درون سبدهای زیبا که همچون رنگین کمانی می درخشد و گاها میوه ارایی صورت می گیرد تا زیباتر به نظر برسند انتخاب میوه بر سر سفره عقد می تواند به صورت انار دانه و یا هر میوه دیگری که در دسترس باشد استفاده گردد.
عسل: نماد اندیشه و پی بردن به عظمت خالق یکتاست که پس از اجرای مراسم عقد عروس وداماد مقداری عسل بر دهان یکدیگر می گذارند تا کام یکدیگر را شیرین کنند.
حلقه ازدواج: نمادی از پیوند برای شروع زندگی مشترک است و پس از اجرای خطبه عقد عروس و داماد حلقه از پیش تدارک دیده را به نشانه پیوند و وفاداری در دست یکدیگر(انگشت حلقه) قرار می دهند .
اسپند : از دوران کهن مظهر دوری از انرژی منفی بوده است. مقداری از اسپند را روی سفره عقد قرار می دهند و مقداری از آن را در آتش دود میکنند تا عروس و داماد از چشم زخم دور باشند.
کله قند: یک جفت کله قند کوچک و هم سایز تهیه می گردد، پارچه ای از جنس ساتن که با حریر و تور تزئین گردیده است را در بالای سر عروس و داماد قرار داده و بانوان و دختران دم بخت هنگام جاری شدن خطبه عقد با سایش کله قندها و بارش ریزگردهای کله قندها به روی پارچه برای عروس و داماد آرزوی خوشبختی می کنند، کله قند نماد شیرین کامی ، خوشبختی و سعادت است.